🥊 Boksen & Matchfixing: hoe zit het?
Matchfixing bij boksen
Matchfixing kan bij iedere sport voorkomen. Daarom worden er ook bij het boksen maatregelen genomen, om te voorkomen dat een wedstrijd vervalst kan worden. De afgelopen jaren is matchfixing bij verschillende sporten onder de aandacht gebracht.
Daarom heeft de Nederlandse Boksbond maatregelen genomen, om sporters zo te kunnen beschermen tegen de invloed van criminelen die proberen een wedstrijd te fiksen. In Nederland zijn er (nog) geen gevallen van matchfixing bij het boksen bekend. Wel lopen er internationaal onderzoeken naar een aantal wedstrijden van buitenlandse spelers.
Zo werkt matchfixing bij boksen
Een bokswedstrijd kan eenvoudig beïnvloed worden. Er is maar een individu nodig om de wedstrijd nadelig te beïnvloeden. Bijvoorbeeld wanneer de bokser wordt omgekocht om expres veel klappen te incasseren en niet terug te slaan. Of wanneer er steeds een beetje meer verloren wordt, zodat de andere partij wint. Zo wordt een wedstrijd minder verdacht. Er kunnen allerlei financiële belangen bij matchfixing in de bokssport spelen.
Bijvoorbeeld wanneer er gewed wordt op de uitslag van een wedstrijd. Daarom is het niet toegestaan om te wedden op wedstrijden uit de eigen competitie. Bij matchfixing in het boksen kan het voorkomen dat criminelen boksers proberen te beïnvloeden om het spel anders te spelen. Er zijn daarom maatregelen genomen om matchfixing te voorkomen.
Matchfixing boksen voorkomen
In Nederland heeft de Nederlandse Boksbond maatregelen genomen om matchfixing tegen te gaan. Zo werkt de bond samen met overheden, opsporingsdiensten en de kansspelautoriteit. Op die manier kunnen patronen in weddenschappen worden getraceerd. Bijvoorbeeld wanneer er opeens door een partij veel meer geld dan gebruikelijk op de overwinning van een bokser ingezet wordt. Of wanneer er opeens geld wordt ingezet op een speler waarvan het statistisch onwaarschijnlijk lijkt dat deze zal winnen.
Daarom kent de bokssport een aansluiting bij het Nationaal Platform. NOC*NSF dat de wedstrijden organiseert neemt daar ook aan deel. Daarom doen de partijen ook aan een stukje voorlichting.
Want wanneer iemand het vermoeden heeft dat er matchfixing in het spel is, kunnen spelers dat aan de bond laten weten. De bokssport kent in Nederland alleen eerlijke competities, dus wanneer iemand de indruk krijgt dat dit niet het geval is, dient men dit te melden. Het melden van matchfixing kan soms een lastige beslissing zijn. Bijvoorbeeld wanneer men er niet direct mee te maken heeft. Het is belangrijk om met een vertrouwenspersoon te praten. Vaak is dat in de praktijk moeilijk, maar matchfixing heeft voor alle betrokken partijen nadelige gevolgen. Daarom heeft de Nationale Boksbond samen met het NOC*NSF het Vertrouwenspunt Sport ingesteld. Zo kunnen mensen die vermoeden dat er sprake is van matchfixing binnen de bokswereld toch hun verhaal doen. Daarnaast worden de boksers en talenten goed voorgelicht over matchfixing en gokken op wedstrijden.
Matchfixing boksen in het nieuws
Matchfixing kennen we vooral van het voetbal, maar ook bij andere sporten kan het fenomeen voorkomen. Zeker bij sporten waarbij men afhankelijk is van slechts één partij of individu, zoals bij boksen, kan matchfixing voorkomen. In Nederland zijn er geen gevallen bekend van matchfixing.
In het buitenland wel. Het lijkt er zelfs op dat matchfixing al sinds de jaren zestig in de internationale bokswereld bestaat. Matchfixing kan goed verborgen blijven, zodat er pas decennia later onderzoek naar een wedstrijd wordt gedaan.
Matchfixing boksen in het buitenland
Pas in 2014 stelde de Amerikaanse FBI een onderzoek in naar een wedstrijd die in 1964, bijna 50 jaar geleden, was gespeeld. Het gaat om een wedstrijd om het wereldkampioenschap in 1964. Bokser Muhammad Ali had de wedstrijd gewonnen van Sonny Liston.
Muhammad Ali (die eigenlijk Cassius Clay heet), had al negentien wedstrijden gewonnen. Maar de favoriet was Liston, die al 36 keer op vrij geen wedstrijd meer had verloren. Toch werd er meer geld dan normaal ingezet op de overwinning van Ali. De FBI kreeg pas in 2014 een memo in handen waaruit bleek dat er mogelijk sprake was van matchfixing.
De gokkers, Barnett Magids en Irving Resnick hadden contact met elkaar gehad. Magids wilde inzetten op Liston, maar Resnick raadde dat af. Hij wist heel zeker dat Muhammad Ali de wedstrijd zou winnen. De FBI merkte die opmerking als verdacht aan. Resnick stond al sinds het begin bekend als een crimineel die bij meerdere strafbare feiten betrokken was. Hij was dan ook al eerder betrokken bij andere matchfixing schandalen, zoals bijvoorbeeld in het internationale basketbal. De afloop van de zaak is nooit bekend geworden.
Matchfixing boksen in Nederland
In Nederland houden overheden en verschillende partijen zich bezig met matchfixing. Het gaat dan vooral om de controle op ongewone inzetten op overwinningen van spelers, zoals ook bij de zaak-Ali in Amerika het geval was. Er zijn geen gevallen bekend dat er spelers in Nederland zijn die een wedstrijd expres hebben gewonnen of verloren. Belangrijk te onthouden is dat de inzet van veel geld een wedstrijd volledig kan bepalen, wanneer deze gefikst wordt.
Zeker een sport als boksen is extra kwetsbaar. Dat het boksen in Nederland geen matchfixing schandalen kent, is daarom een bijzondere prestatie.