🎯 Darts & Matchfixing: hoe zit dat precies?
Bij darts komt matchfixing regelmatig voor. Wanneer men naar een wedstrijd zit te kijken waarbij de speler opeens zeer slecht staat te gooien, is het mogelijk dat de kijker getuige is van een wedstrijd die gefikst is. In Nederland zijn er geen gevallen van matchfixing bekend, maar in het buitenland wel.
Zowel bekende spelers als Gary Anderson als minder bekende spelers als Gilbert Ulang hebben zich er mee ingelaten. De motieven kunnen per wedstrijd verschillen. In sommige gevallen gaat het niet alleen om geld, maar ook om sociale motieven of om kansen verderop in de competitie.
Zo werkt matchfixing bij darts
Matchfixing bij darts is eenvoudig te realiseren. Zo kunnen darters door de gokmaffia benaderd worden om expres slecht te mikken, zodat men voortdurend slechte scores gooit. De kans op winnen door de tegenpartij is dan groter, waardoor de gokmaffia meer kan verdienen bij een onverwachte winst.
Maar bij darts is matchfixing niet altijd het werk van doorgewinterde criminelen. Soms zijn het ook de spelers onderling die expres de uitslag van een dartswedstrijd zo beïnvloeden, dat ze beide in een toernooi door mogen.
Voorbeelden matchfixing darts
Er zijn verschillende voorbeelden van matchfixing bij darts. Er is bijvoorbeeld een verhaal van profdarter Gary Anderson, die expres een wedstrijd in de Premier League verloren heeft. Dat zou hij niet vanwege geld, maar vanwege het fatsoen en respect voor zijn tegenspeler gedaan hebben.
In Australië zijn twee darters betrapt op matchfixing. Het gaat om darters Platt en MacArthur. Zij zouden expres de wedstrijd beïnvloed hebben, zodat ze beide door konden naar de volgende ronde in een toernooi. De zwaarste straf ooit in de dartswereld betreft matchfixing ging naar de Filipijnse darter Gilbert Ulang. In Nederland zijn er (nog) geen gevallen van matchfixing bij darts bekend.
Gary Anderson tegen Adrian Lewis
Gary Anderson bekende op 7 december 2015 dat hij een wedstrijd gefikst heeft door expres te verliezen. De motieven waren niet te vinden in de financiële wereld, maar volgens Anderson ging het om respect en fatsoen. Adrian Lewis werd bij een wedstrijd in de Premier League bekogeld met bier en uitgejouwd door het publiek. Er werden munten op het podium gegooid en het publiek gedroeg zich wanstaltig.
Dat kwam mede doordat Gary Anderson mateloos populair is in de plek waar de wedstrijd plaatsvond, Glasgow. Anderson stond met 3-0 voor in legs, waarop het publiek zich steeds respectlozer tegenover Lewis begon te gedragen.
Anderson vond dat naar eigen zeggen niet kunnen en liet de Engelsman daarom expres met 8-3 winnen. Zijn belangrijkste motief was dat Lewis een goede vriend van hem is en hij het niet vond kunnen om toch de winst te pakken. Volgens hem heeft hij het juiste gedaan door de wedstrijd expres te verliezen. Er werden geen straffen aan Anderson opgelegd.
Platt en MacArthur
Een ander voorbeeld van matchfixing bij darten was de wedstrijd tussen de Australiërs David Platt en Steve MacArthur. De spelers hadden expres de wedstrijden in de Australische Tour gefikst. Ze speelden tegen elkaar op de DPA Tour. Tijdens de groepsfase speelden ze hun partij zodanig, dat ze expres hetzelfde resultaat behaalden.
Daardoor gingen de spelers allebei door naar de volgende ronde van de Tour. Maar de tuchtcommissie van de PDC viel op dat de scores gelijk waren en kwamen tot de conclusie dat er opzet in het spel was, zo schrijft Dartinfo.nl.
Platt en MacArthur kregen een voorwaardelijke schorsing van drie maanden opgelegd. Verder moesten ze ieder een boete van 750 Australische dollar betalen. Dat was een relatief lage straf, vergeleken met welke straf de Filipijn Gilbert Ulang kreeg.
Gilbert Ulang
De Filipijnse darter Gilbert Ulang werd in 2018 voor maar liefst zeven jaar geschorst. Dat betekent dat de darter zeven jaar lang niet meer aan de wedstrijden van PDC mee mag doen. Volgens de PDC is de darter schuldig aan matchfixing.
Ulang zou zijn eigen wedstrijd tijdens het WK van 2016-2017 hebben verkocht. De darter zou zijn eigen wedstrijd tegen Kevin Simm expres hebben beïnvloed door de voorronde wedstrijd met 2-0 te verliezen. Volgens de DRA, het onderzoeksteam van de PDC, was dit verdacht en er werd een onderzoek ingesteld. Op 23 mei werd de darter verhoord.
Op 14 augustus werd de darter geschorst door de disciplinaire organisatie van de PDC. De darter mag zeven jaar niet meer meedoen. Op 18 december 2023 is de darter weer welkom bij de PDC. Verder betaalde hij een boete van 2500 Britse pond. Het is de zwaarste straf ooit tegen een darter die zich inliet met matchfixing. Het werd niet bekend of tegenstander Simm op de hoogte was van de matchfixing.
Matchfixing bij darts in Nederland
In Nederland zijn er geen gevallen van matchfixing bij darts bekend. Wel reageerde professioneel darter Raymond van Barneveld tegen het televisieprogramma Nieuwsuur over matchfixing in de darts. Volgens hem komt matchfixing vooral voor bij lagere regionen van darts, omdat deze minder verdienen. “Met elke paar duizend pond zijn die spelers geholpen”, zei Van Barneveld tegen Nieuwsuur.
De darter is zelf nog nooit benaderd voor matchfixing en ziet niets in het verschijnsel. “Je krijgt de rest van je leven een stempel. Je verkoopt jezelf en in mijn beleving heb je dan totaal geen respect voor jezelf”, stelde de darter.